Trzy biografie. Miasto, obóz i reporter w prozie faktograficznej Marcina Kąckiego "Oświęcim. Czarna zima" - Szydłowska, Joanna (Acta Neophilologica, 2023)
Artykuł dotyczy sposobów odczytania współczesnej kondycji Oświęcimia jako miasta zmagającego się z trudnym balastem przeszłości i będącego tej przeszłości zakładnikiem. Przedmiotem uwagi są konkurujące narracje miasta, różne sensy miejsc pamięci i dyskusje o sposobach upamiętniania. Ważne będą trzy aspekty opowieści: reportażowa biografia miasta; pamięć o obozie śmierci jako faktor opowieści o współczesności; tekstowa obecność reportera.