Nauka języków obcych osób w wieku senioralnym – przegląd nurtów badawczych i postulaty badawcze - Niewczas, Sylwia (Acta Neophilologica, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat nauczania języków obcych wśród seniorów, przegląd światowych i krajowych nurtów w tym obszarze i wskazanie na tym tle nowych potrzeb badawczych. Uwzględnione zostały różne perspektywy badawcze, przy czym nacisk został położony na omówienie kwestii najczęściej poruszanych w dyskusjach, takich jak, podtrzymanie lub poprawę poprawa zdolności poznawczych seniorów oraz socjologiczny aspekt uczęszczania osób starszych na kursy językowe. Selekcji literatury przedmiotu dokonano poprzez wyszukiwanie opracowań zawierających słowa kluczowe uznane za istotne dla zagadnienia, a następnie poprzez weryfikację abstraktów zebranych tekstów. Ostatecznie analizie poddano 27 polsko- i angielskojęzycznych publikacji z lat 2011-2019. Badacze zgodni są co do tego, że coraz większe zainteresowanie nauką języków obcych odbiorców senioralnych jest aktualnie ważnym wyzwaniem dla dydaktyki języków obcych, a potwierdzane korzyści z takiej aktywności umysłowej motywują do poszukiwania coraz lepszych rozwiązań w kontekście interdyscyplinarnym. W perspektywie dokonanych analiz jedną z najpilniejszych potrzeb badawczych wydaje się wypracowania propozycji (strategii, modeli) metodycznych i dydaktycznych dopasowanych do możliwości i oczekiwań osób w starszym wieku podejmujących naukę języków obcych.