"Fortepian Chopina" Cypriana Kamila Norwida w kontekście rosyjskim i światowym - Malcew, Leonid (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
Artykuł zawiera analizę utworu Norwida Fortepian Chopina w rosyjskich i wiatowych kontekstach poetyckich (na przykładzie twórczoci Pasternaka i Dantego) oraz okrela sens klu- czowego obrazu Polski przemienionych kołodziejów i związanej z tym symboliki koła w kultu- rze polskiej i wiatowej.