Polacy na Uniwersytecie św. Włodzimierza (1834-1839): problemy adaptacji kulturowej - Martseniuk, Rusłana (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W artykule na podstawie materiałów archiwalnych i historiograficznych po raz pierwszy zaprezentowano problemy adaptacji kulturowej polskich profesorów na Uniwersytecie w. Wło- dzimierza w latach 1834-1839. Po stłumieniu powstania listopadowego w 1832 r. na Ukrainie zostały zamknięte wszystkie polskie szkoły rednie, w tym Liceum Krzemienieckie. 1834 r. na bazie tego ostatniego w Kijowie otwarto Uniwersytet w. Włodzimierza, który miał być narzę- dziem polityki rusyfikacji. Do 1839 r. 36% jego kadry stanowili profesorowie z byłego Liceum: J. Abłamowicz, G. Greczyna, S. Zienowicz, M. Jakubowicz, W. Besser, J. Korzeniowski, A. Mickiewicz i inni, które znaleli się w nowym dla siebie rodowisku społecznym i narodowym, co radykalnie zmieniło warunki ich życia. Autorka koncentruje się na losach prof. Aleksandra Mickiewicza, opisując jego dramatyczne przejcia i trudne wybory między uczuciem narodowym i lojalności wobec rządu zapewniającego mu stabilność finansów i status społeczny.