Europejskie związki Borysa Pasternaka - Zbyrowski, Zygmunt (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
Borys Pasternak kontynuował i rozwijał rodzinne tradycje kontaktów z kulturą europejską, zwłaszcza niemiecką. Związki te miały charakter życiowy i twórczy. W dzieciństwie i młodości dwukrotnie przebywał po kilka miesiêcy w Berlinie i studiował w Marburgu. Odwiedził wtedy Wenecję. W 1935 r. uczestniczył w kongresie w Paryżu. Przy tych okazjach nawiązywał znajomo- ci z wybitnymi przedstawicielami kultury europejskiej i podtrzymywał je korespondencyjnie. Pasternak wniósł również duży i wartociowy wkład w adaptowanie do kultury rosyjskiej wybit- nych dzieł literatury angielskiej (Szekspir), niemieckiej (Goethe, Schiller, Kleist) i m.in. polskiej (Słowacki).