Uładzimir Karatkiewicz: Za co kocham Polskę? - Barszczewski, Aleksander (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Wybitny białoruski poeta, prozaik i dramaturg Uładzimir Karatkiewicz (1930-1984) był wielkim entuzjastą polskiej historii, kultury i literatury. Prezentowany artykuł zawiera zwierzenia białoruskiego twórcy, którymi podzielił się z autorem podczas wielu spotkań na Białorusi i w Polsce. Karatkiewicz z dużą otwartocią i szczerocią zestawiał rzeczywistość polską z rzeczywistocią białoruską. Nie krył swego uznania, a wręcz zachwytu postawą takich folklorystów polskich, jak Jan Czeczot, Jan Barszczewski, Aleksander Rypiński, Oskar Kolberg, Kazimierz Moszyński, Zygmunt Gloger, Czesław Pietkiewicz i Michał Federowski, którzy wiele lat swego życia powięcili zbieraniu i analizowaniu folkloru białoruskiego. Zachwycał się takimi romantykami polskimi, jak Adam Mickie- wicz, Juliusz Słowacki, Kamil Cyprian Norwid. Ze szczególnym uwielbieniem odnosił się do Józefa Kraszewskiego, Henryka Sienkiewicza, Bolesława Prusa, Elizy Orzeszkowej. Karatkiewicz gorąco pragnął, aby Białorusini upodobnili się do Polaków w przywiązaniu do własnej historii, języka i przejęli od nich konsekwentne dążenie do suwerennoci i niepodlegśoci własnego państwa.