Idea monarchiczna źródłem inspiracji dla działaczy kultury ukraińskiej z kręgu Kościoła greckokatolickiego (lata 1920-1930) - Kramar, Rostysław (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Artykuł przedstawia wpływ hetmańsko-monarchicznej idei na działaczy ukraińskiej kultury, związanych w okresie międzywojennym z Kociośem greckokatolickim. Pokazano formy oddziaływa- nia i elementy wpływów politycznej koncepcji teoretyka ukraińskiego konserwatyzmu Wiaczesława Łypyñskiego na pisarzy, publicystów i wydawców reprezentujących w 1920-1930 latach katolicki nurt w literaturze. Szczególną uwagę zwrócono na rolę działaczy kultury w procesie popularyzacji konserwatywnej myli wród ukraińskiej ludnoci międzywojennej Rzeczpospolitej.