Modalność zdania modalność tekstu: aktualne aspekty badań - Waulina, Swietlana; Kuksa, Irina (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
W artykule na podstawie funkcjonalnego podejcia rozpatruje się perspektywiczne kierunki badania semantycznej kategorii modalnoci we współczesnym językoznawstwie; ustala się właciwo- ci badania modalności jako kategorii tekstowej; opisuje się specyfikę modalnej semantyki w tekstach różnych gatunków literackich.