Architekstualne relacje w powieści Michaiła Popowa "Sławianskaja trizna" - Loshakov, Aleksandr (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
Artykuł poświęcony jest analizie poetyki architekstu w powieci Sławianskaja trizna (1994) współczesnego pisarza rosyjskiego Michaiła Popowa. Architekstualność jest rozpatrywana jako relacja pomiędzy danym tekstem i zespołem paradygmatycznych (asocjacyjnych) reguł, okrela- nych za pomocą referencji do modalnych treci danego gatunku literackiego, jak również tekstów precedensowych, charakterystycznych dla tego gatunku. Gatunek literacki podró¿ż, jakim jest opowieść M. Popowa, aktualizuje architekstualność poprzez archetypy, mityczne obrazy po- etyckie, fenomeny precedensowe, ujawniające się w fabule, opisach bohaterów i konstrukcjach słowno-obrazowych.