Serbsko-rosyjskie motywy w ogólnosłowiańskim kontekście (N. Iwasztanin "Zakochane słońce") - Dmitrowskij, Aleksiej (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
Autor analizuje strukturę obrazu lirycznego Rosji w serbskiej refleksji poetyckiej. Zwraca uwagę na ekspresyjny patos w punktach wyjcia do ogólnosłowiańskiej samowiadomoci ko- smos - dusza - słowo.