Polskie strony powieści L. Ulickiej "Daniel Sztajn, tłumacz" - Niefagina, Halina (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule poddano analizie polskie karty jednej z najbardziej kontrowersyjnych powieści L. Ulickiej Daniel Sztajn, tłumacz. Zbadano nieprostą historię nadgranicznych (wschodnich i za- chodnich) ziem polskich, ukazaną przez pryzmat życiowych historii bohaterów utworu. Szczegól- ne znaczenie dla zrozumienia ideologii powieci mają subiektywne obrazy Polski powstające w wiadomoci bohaterów. Reasumując, obraz Polski w powieci Ulickiej związany jest z semantyką strat i zysków, a zerwanie realnych więzi bohaterów z ojczyzną może być odbierane jako świadectwo niepowo- dzenia, rozpadu całości.