Procesy demityzacji i mityzacji we współczesnym rosyjskim dyskursie publicystycznym - Korzeniewska-Berczyńska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
Pochodzenie mitu jako gatunku wskazuje na jego nieprzemijający charakter, który wynika nie tylko ze społecznego, ale i politycznego zapotrzebowania. Dlatego i dzisiaj w różnych społeczno- ciach jest on żywą kategorią przedmiotem zainteresowania także etnolingwistów. Mity rosyjskie oraz detronizacja mitów sowieckich składają się na dwa równoległe i prze- nikające się procesy. Dla badacza stanowią one materiał, który pozwala okrelać różnorodność kognitywnych funkcji tego skutecznego narzędzia poznania. Wyrany nadmiar nowych mitów oraz bezkompromisowa krytyka mitów sowieckich to świadectwo określonej mentalnoci, okre- ślonej kondycji duchowej społeczeństwa (lata 1989-2002). Ich konstruktem jest właściwe Rosja- nom myślenie życzeniowe oraz powszechnie propagowana (także w mediach) bezkompromiso- wość krytycznych ocen wobec przeszłoci ołtarzy.