"Wspominanie zmarłych" jako koncept (na materiale staroobrzędowego Synodyku Wojnowskiego) - Orzechowska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule została zbadana aktualizacja konceptu pamięci, czyli jego materialne wyrażenie w tekście. Za materiał badawczy posłużył specjalny rodzaj literatury religijnej synodyk wyraża- jący pamięć o zmarłych i służący do wypominków. Metodą analizy ram i statystycznej metody badawczej został wyodrębniony scenariusz, który jest główną formą aktualizacji konceptu pamięci w Synodyku Wojnowskim. To z kolei pozwoliło na wydzielenie konceptu wspominanie zmarłych.