Zapożyczenia leksykalne w ukraińskich gwarach nadsańskich w Polsce - Kołodyńska, Tatiana (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
Artykuł omawia kwestie związane z adaptacją zapożyczeń w ukraińskiej gwarze nadsań- skiej. Omawiana gwara występuje na południowo-wschodnim obszarze Polski i wchodzi w skład zespołu dialektalnego południowo-zachodnio-ukraińskiego. Ze względu na usytuowanie w grani- cach Polski posiada cechy gwary wyspowej i peryferyjnej. Asymilacja i interferencja językowa stanowi jeden z czynników, które sprzyjają licznym przemianom w obrębie systemu gwarowego. Proces ten warunkuje współczesny rozwój gwary na poziomie leksykalnym. Nosicielami ukraińskiej gwary nadsańskiej są autochtoniczni mieszkańcy Nadsania, zachowujący swą tożsamość narodową (ukraiñską) oraz religijną (prawosławną lub grec- kokatolicką).