Iwona Anna Ndiaye, Hipertrofia tęsknoty za utraconym domem w poezji emigrantów rosyjskich „pierwszej fali”, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2008, ss. 320. - Ojcewicz, Grzegorz (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
————