Mikropowieść-parabola Oksany Zabuźko "Baśń o fujarce kalinowej" - problem genetyczno-intertekstualnego tła artystycznych poszukiwań pisarki - Betko, Irena (Acta Polono-Ruthenica, 2007)
W artykule podjęto próbę określenia najważniejszych wskaźników genetyczno-intertekstual- nego kontekstu rozpatrywanego utworu. W swoich poszukiwaniach artystycznych Oksana Zabuź- ko zwraca się do motywów znanych ze Starego i Nowego Testamentu, do wątków folkloru ukraiń- skiego itd. Centralne postacie tej filozoficznej bani nawiązują także do archetypów cienia i persony Jungowskiej psychologii głębi. Na szczególną uwagę zasługuje ukryta polemika Zabuź- ko z Liną Kostenko.