Tradycje gogolowskie w prozie Siergieja Załygina - Rudziewicz, Irena (Acta Polono-Ruthenica, 2007)
W artykule przedstawiono stosunek Siergieja Załygina do twórczych dokonań Nikołaja Go- gola. Porównując wybrane utwory obu pisarzy, pokazano formy oddziaływania i niektóre elementy wpływu poetyki Gogola na twórczość Załygina. Skoncentrowano uwagę na widocznych zależno- ciach w podejściu do spraw moralnych i w stosunku bohaterów do otaczającej rzeczywistości. Szczególną uwagę zwrócono na fantastyczno-bajkowe aspekty występujące pod wpływem tradycji klasyka rosyjskiego w ostatnich utworach współczesnego pisarza.