Specyfika polskiej i rosyjskiej "drogi do świątyni" - Korzeniewska-Berczyńska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2007)
Niniejszy tekst jest powiêcony problematyce polskiej i rosyjskiej religijności badanej w aspekcie porównawczym. Autorka przeprowadziła eksperyment asocjacyjny na populacji liczą- cej 100 osób. Dotyczył on momentalnych reakcji badanych na słowo (odpowiednio) świątynia/ /храму. Uzyskane odpowiedzi są przedmiotem analizy, która stanowi podstawę umożliwiającą sfor- mułowanie wniosków co do nielicznych podobieństw oraz dość licznych różnic między polskim i rosyjskim przeżywaniem religijności.