Alicja Wołodźko-Butkiewicz, Od pieriestrojki do laboratoriów netliteratury. Przemiany we współczesnej prozie rosyjskiej, Wydawnictwo „Studia Rossica”, Warszawa 2004, ss. 438. - Ojcewicz, Grzegorz (Acta Polono-Ruthenica, 2006)
———