Mykola Jewszan і literatura polska - Korbicz, Galina (Acta Polono-Ruthenica, 2005)
W niniejszym artykule autorka zaprezentowała stanowisko ukraińskiego krytyka Mykoły Jewszana wobec polskich pisarzy, w szczególności Marii Konopnickiej, Zygmunta Krasińskiego, Bolesława Prusa. Badacz charakteryzuje Z. Krasińskiego jako silną osobowość stymulowaną nietzscheańskimi nurtami modernizmu, odchodząc od postrzegania go jako chwiejnego twórcy romantycznego. Natomiast dorobek M. Konopnickiej, według M. Jewszana zdominowany jest romantyczną tradycją misji, według której poezja ma służyć narodowi i ukazywać mu nowe horyzonty. Autor zauważa, że wskutek twórczych poszukiwań zaznają one przemiany tożsamo ści. Natomiast B. Prus na tle swoich poprzedników jawi się jako postać z rozdwojoną osobowością: twórca-społecznik, osamotniony piewca pozytywizmu. W podsumowaniu autorka zauważa, że omawiane trzy postacie M. Jewszan postrzegał jako silne osobowości, które stanowiły trwały fundament dla nacji i przyszłej literatury.