Z problematyki potencjału antropocentrycznego we współczesnym dyskursie publicystycznym - Korzeniewska-Berczyńska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2005)
Jednym z wypróbowanych sposobów zwiększenia ekspresji wypowiedzi publicystycznej są liczne powołania, cytaty, reminiscencje. We współczesnym rosyjskim dyskursie publicystycznym pochodzą one z ponadczasowego dorobku wybitnych filozofów zainteresowanych kondycją duchową człowieka. Zauważalna liczba „włączeń” tego typu mówi o renesansie zaciekawienia odwiecznymi pytaniami, które dotyczą głów nie natury ludzkiej, poszukiwania sensu życia, wzbogacającej życie wewnętrzne transcendencji.