Poetyka folkloru we współczesnej prozie ukraińskiej - Horniatko-Szumiłowicz, Anna (Acta Polono-Ruthenica, 2004)
W niniejszym artykule analizuje się twórczość takich autorów, jak W. Ziemlak, W. Drozd i W. Szewczuk, spożytkowujących tradycje folklorystyczne. Środki artystyczne charakterystyczne dla folkloru przeplatają się w utworach tych pisarzy z tzw. ludową kulturą śmiechu. Współczesna proza ukraińska, kontynuując tradycje literackie, stara się sięgać do nowych środków wyrazu artystycznego.