Об интригующeм в семантике современного русского слова в восприятии инокультурного исследавателя - Korzeniewska-Berczyńska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2004)
Artykuł jest efektem badań dotyczących innowacji w zasobie leksykalnym współczesnego języka rosyjskiego. Ze względu na wąskie ramy konstrukcyjne wypowiedzi, autorka analizuje tylko wybrane zjawiska, zwracając szczególną uwagę na relacje zachodzące pomiędzy tzw. słowni kową egzystencją wyrazów a burzliwym życiem innych wyrazów w tekście publicystycznym. Na tym obszarze zachodzą procesy migracyjne, co dotyczy w szczególności leksyki opisującej sowiec- kość z jednej strony i leksyki wskrzeszonej, która wiodła przez wiele dziesięcioleci spokojny „żywot słownikowy” - z drugiej. Interpretując to zjawisko, autorka wiele spostrzeżeń wiąże z no wymi frazeologizmami oraz w ogóle z neologizmami i okazjonalizmami. W podsumowaniu stwier dza, że dla badacza obcojęzycznego najbardziej intrygujące są znaczenia, które odkrywamy w za- tekście oraz podtekście, przy czym, jeżeli uda się nam pokonać trudności, doznajemy tego uczucia, które można określić jako radość poznania.