Polski romantyzm i kultura muzyczna Lwowa drugiej połowy XIX stulecia (Karol Mikuli - uczeń Fryderyka Szopena) - Kurżewa, Tatiana (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Niniejszy artykuł jest próbą wyświetlenia twórczej osobowości Karola Mikuli, pianisty, kompozytora i pedagoga - znanego ucznia Fryderyka Chopina. Twórczość Mikuli była prawdziwą szkołą stu diowania i popularyzacji artystycznych zasad wielkiego kompozytora polskiego we Lwowie.