Słowiański tryptyk. 200-lecie Fiodora Iwanowicza Tiutczewa i 170-Iecie Jana Nerudy - Dmitrowskij, Aleksiej (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
W artykule omówiono twórczość Fiodora Tiutczewa i Jana Nerudy w kontekście kształtowania się świadomości słowiańskiej. Zdaniem autora, problemy poruszane przez tych poetów wciąż pozostają aktualne, zwłaszcza na tle współczesnych procesów społeczno-politycznych w Europie.