Pogranicze literacko-filozoficzne - Biełousowa, Wiera (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Niniejszy artykuł poświęcony jest punktom, w których przecinają się i stykają wzajemnie literatura i filozofia. Zostaje tu wyjaśniona natura ich pokrewieństwa, na mocy którego staje się możliwe zastąpienie podejścia artystycznego przez filozoficzne, jak również filozoficznego przez artystyczne.