Nieznane strony literatury trzeciej emigracji: obraz autora w prozie Aleksandra Minczina - Mianowska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Przedmiotem analizy jest twórczość Aleksandra Minczina - pisarza dotąd nieznanego w naszym kraju - przedstawiciela tzw. trzeciej fali emigracji. Skoncentrowano się głównie na trzech powieściach pisarza, analizując funkcję obrazu autora-narratora w tych utworach.