Prototyp leksykalny, okazjonalizmy semantyczne i niedookreślenia - Kiklewicz, Aleksander (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
W artykule na materiale współczesnego języka rosyjskiego badane jest zjawisko semantycznego niedookreślenia (niekompozycjonalności) znaków językowych różnego formatu - morfemów, leksemów, zdań. Opierając się na koncepcji niezdeterminowania znaku językowego V. V. Martynova, autor zwraca uwagę na konfrontatywny aspekt tego zjawiska oraz związane z nim komplikacje opisu znaczeń w słownikach opi-sowych i dwujęzycznych. Wiele uwagi poświęca się istniejącym lingwistycznym modelom eksplikacji zjawiska niedookreślenia w gra matyce oraz semantyce leksykalnej, przede wszystkim koncepcji pro totypów leksykalnych I. K. Archipowa oraz składni dynamicznej B.Ju. Normana. Autor proponuje własną teorię nieokreśloności semantycznej, uwzględniającą otwarty, synergiczny charakter komuninikacji językowej oraz zasadę minimalnego działania.