Funkcjonowanie form „под ключ” i „pod klucz” w języku rosyjskim i polskim - Narloch, Andrzej (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
Materiał do niniejszego artykułu pochodzi z najnowszych rosyjskich słowników językowych, a także ze słowników dwujęzycznych, zwłaszcza naukowo-technicznych, ponieważ - jak podkreśla autor - forma „под ключ”/ „pod klucz” jest szeroko używana we współczesnej terminologii technicznej i najbardziej modna w sferze leksyki budowlanej. Szczególne miejsce w artykule zajmuje analiza porównawcza rosyjskich i polskich form wyżej wymienionych konstrukcji przyimkowych, w których wyraźnie ujawnia sie tendencja ku oszczędności środków językowych. Spostrzega się stopniowe osłabienie (rozluźnienie) związków syntak- tycznych form „под ключ”/ „pod klucz” z innymi leksemami. Podobna parcelacja i wyodrębnienie rozluźniają łańcuch syntagmatyczny zdania i uwalniają formę od przymusowych związków z innymi wyrazami.