Dystrybucja właściwości predykatu czasownikowego w języku polskim i białoruskim (analiza porównawcza) - Ważnik, Sargiej (Acta Polono-Ruthenica, 2003)
W artykule podano wynik badania kontrastywnego właściwości dystrybucyjnych czasowników białoruskich i polskich, przeprowadzanego za pomocą czasownikowego modelu dystrybucyjnego (CMD). Istnieje tradycja, by rozpatrywać pojęcie dystrybucji jako kategorię formalną.