Współpraca kulturalna miast partnerskich Warmii i Mazur oraz Ukrainy - Czetyrba-Piszczako, Mirosława (Acta Polono-Ruthenica, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie współpracy kulturalnej miast partner-skich i zaprzyjaźnionych województwa warmińsko-mazurskiego z regionami na Ukra-inie. Po proklamowaniu niepodległej Ukrainy można mówić o prawdziwym renesansie współpracy miast polskich i ukraińskich na mocy zawieranych porozumień, czyli umów o partnerstwie i wzajemnej współpracy. W realizację oraz rozwój współpracy zaprzy-jaźnionych miast aktywnie włączyło się województwo warmińsko-mazurskie, lokalne samorządy województwa nawiązały kontakty ze swoimi odpowiednikami na Ukrainie, np. Olsztyn – Łuck, Giżycko – Dubno, Elbląg – Tarnopol, Węgorzewo – Jaworów. Wnikliwy przegląd ponad 20-letniego okresu współpracy polskich i ukraińskich miast i gmin bliźniaczych wykazał dużą aktywność regionów w organizacji przedsięwzięć promujących ukraińską kulturę na Warmii i Mazurach oraz polską w obwodzie rówień-skim. Wśród realizowanych projektów kulturalnych dominują te o charakterze przeglądów i festiwali popularyzujące scenę muzyczną obu regionów.