Literatura ukraińska w kontekście krytyki archetypowej: perspektywy badawcze - Betko, Iryna (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W artykule są rozpatrywane perspektywy badań nad literaturą ukraińską w kontekcie krytyki archetypowej. Bogata symbolika duchowa takich archetypów niewiadomoci zbiorowej, jak per- sona i cień, anima i animus, stary mędrzec i wielka matka, a szczególnie jaźń jest bardzo pomocna przy analizie utworów literackich o charakterze religijno-filozoficznym. W tym celu uwagę skupia siê na poszczególnych wątkach Ogrodu pieni nabożnych Hryhorija Skoworody oraz powieści Jurija Izdryka Podwójny Leon.