Szkice do twórczego portretu Michasia Stralcowa (W 75. rocznicę urodzin mistrza) - Chowańska, Irena (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
Niniejszy artykuł powstał z mylą o obchodzonej 14 lutego 2012 roku 75. rocznicy urodzin nie żyjącego już dziś wybitnego prozaika, poety, tłumacza, eseisty i krytyka literackiego Michasia Stralcowa. Artykuł stanowi przegląd całej twórczości znakomitego twórcy literatury białoruskiej drugiej połowy XX wieku. Podkrela się w nim, że Micha Stralcow był niezwykle utalentowanym literatem, który w pełni wykazał się w prozie, poezji i eseistyce.