Władysław Broniewski, Aleksander Twardowski: porównawcza poetyka dwóch dylogii. Aspekt wartościujący - Dmitrowskij, Aleksiej (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
Opowieci Władysława Broniewskiego Opowiadania sierżanta Gwodzia i O wędrówce po- miertnej sierżanta Gwodzia oraz poematy Aleksandra Trifonowicza Twardowskiego Wasylij Tiorkin i Tiorkin w zawiatach tworzą dwie mimowolnie zarysowane dylogie, typologicznie zbli- żone w poetyce i życiowych motywach. Prezentują wiat artystyczny rosyjsko-polskiego istnienia zewnętrznego i wewnętrznej wzajemnoci.