Etyczne przesłania w publicystyce Siergieja Załygina - Rudziewicz, Irena (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W artykule przedstawiono najważniejsze i najbardziej charakterystyczne tematy publicystycz- nych tekstów rosyjskiego pisarza S. Załygina, szczególnie tych z koñca XX wieku. Interesowały go problemy ekologii, swobody wyboru, budzenia i rozwijania sumienia ekologicznego, moralne i etyczne aspekty stosunku człowieka do przyrody, ziemi i otaczającego wiata.