Wiersz Czesława Miłosza "Campo di Fiori" w kontekście współczesnej poezji rosyjskiej: różne formy dialogu - Rybalczenko, Tatiana (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W artykule zostały porównane wiersze Cz. Miłosza i cykl I. Brodskiego Elegie rzymskie w aspekcie interpretacji roli kultury i słowa poetyckiego w egzystencjalnym samookrelaniu się człowieka i poety. Wychodząc od zewnętrznego chwytu, jakim jest wprowadzenie toposu Rzymu do fabuły lirycznej, autorka artykułu zestawia stosunek poetów do wiata z ich rozumieniem roli poezji w życiu i historii. Druga część artykułu powięcona jest interpretacji bezporedniego dialo- gu z Miłoszem współczesnych poetów rosyjskich (A. Makuszyński, G. Szulpiakow, J. Barko), którzy zaproponowali nowe warianty konfliktu lirycznego polskiego poety.