O pewnym anagramie w opowiadaniu A. Czechowa "Dama z pieskiem" - Shubin, Roman (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W niniejszym artykule autor rozpatruje niektóre ukryte znaczenia opowiadania Czechowa. Szczególnej analizie poddaje koncept otchłani, który ujawnia się poprzez grę słów, w kalamburze. Obraz otchłani współtworzy kosmologiczne tło opowiadania i odnosi się do takich mityczno- poetyckich kategorii, jak kobieta i śmierć. Na podstawie tego objania antroponimy głównych bohaterów.