Swoisty charakter duchowej poezji Krystyny Lalko - Twaranowicz, Halina (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
Ostatnie dziesięciolecia na Białorusi, z całą ich kontrastowocią w życiu społecznym, są epokowe, znamienne pod względem wypełniania potrzeb duchowych jednostki. Wraz z wolnocią wyznania odradza się tradycja duchowoci w literaturze. Krystyna Lalko, znana białoruska pisarka, tłumaczka z języka włoskiego i polskiego, wieloletnia redaktor katolickiego pisma Nasza Wiara, autorka tomu poetyckiego Na dłoniach miłości (Miñsk 2006), w swym życiu i twórczoci konse- kwentnie wyznaje duchowo-etyczne wartoci chrzecijaństwa. Cechą zasadniczą jej poezji jest oczekiwanie na powszechny zwrot ku Stwórcy, nie za jak u większoci współczesnych poszuki- wanie wiary. W swym literacko-estetycznym wyrazie liryka Lalko należy do tzw. pascalowskiego nurtu białoruskiej poezji duchowej, związanej z charakterystyczną dla Blaisea Pascala tradycją mylenia, stosunku do wiata i miejsca w nim człowieka.