"Słownik gwary starowierców mieszkających w Polsce" z pozycji leksykografii teoretycznej - Kamalova, Alla; Tokarewicz, Anna (Acta Polono-Ruthenica, 2011)
W niniejszym artykule dokonano wieloaspektowego opisu słownika gwary staroobrzędow- ców zamieszkujących północno-wschodnią Polskę, jego makro- i mikrostruktury, przeznaczenia oraz zakresu i formy zawartego w nim materiału leksykalnego. Kolejnym zadaniem było wyodręb- nienie podstawowych cech typologicznych słownika na podstawie dwóch wybranych typologii: W. Dubiczyńskiego i H. Kara. Stwierdzono, że jednoznaczna klasyfikacja danego słownika jest niemożliwa, m.in. ze względu na wyspowoæ rosyjskich gwar staroobrzędowców znajdujących się w otoczeniu obcojęzycznym (polsko-niemieckim). Badania potwierdzają ogromną wartość słowni- ka, bogaty materiał ilustracyjny, jak również utrwaloną w nim mowę trzech pokoleń z trzech polskich orodków staroobrzędowców: suwalsko-sejneńskiego, augustowskiego i mazurskiego.