Analiza archetypowa opowieści Oksany Zabuźko "Ja, Milena" - Betko, Iryna (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Autorka podjęła próbê archetypowej analizy opowieci współczesnej ukraińskiej pisarki Oksany Zabuźko Ja, Milena. Treci tego utworu odczytywane są w kontekcie postulatów Jungowskiej psychologii głębi, ze szczególnym uwzględnieniem motywów persony i cienia, które odgrywają zasad- niczą rolę w procesie destrukcji osobowoci protagonistki.