Poetyka romantycznej monokulturowości i kwestia dialogowości - Bracka, Maria (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Artykuł stanowi próbę opisu specyficznego charakteru literatury polskiej i ukraińskiej okresu romantyzmu z jednej strony jego monokulturowoci, za z drugiej dialogowoci. Zarówno polskie pimiennictwo romantyczne, jak i ukraińskie preferowało kultywowanie własnych tradycji kulturo- wych, językowych, dążyło do odtworzenia własnego obrazu wiata, monofonicznoci. Wskutek wpły- wu różnego rodzaju czynników geograficznych, polityczno-administracyjnych, spo³ecznych dochodzi³o jednak do nak³adania siê narodowych sfer kulturowych, w tym literackich, tworzy³y siê pogranicza, ró¿nie komentowane przez badaczy. Autorka podda³a analizie pojêcia pogranicze, dialogowoæ, polifonicznoæ, zaczerpniête z teorii estetyczno-literackich M. Bachtina, wykorzystane do interpre- tacji spucizny szko³y ukraiñskiej w romantycznym pimiennictwie polskim.