Potencjał kognitywny nowych związków wyrazowych i frazeologizmów - Korzeniewska-Berczyńska, Joanna (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Zasygnalizowana problematyka jest rozpatrywana na podstawie rosyjskiego dyskursu publicy- stycznego z lat 19882000. Autorka wyodrębnia ponad 20 słów kluczowych, wokół których tworzą się nowe grupy wyrazowe (także frazeologizmy). Przedmiotem analizy są w tekcie tylko trzy grupy związków wyrazowych, które powstają wokół wyrazów duchovnost, cennosti (i pochodnych) oraz rynok (i pochodnych). Artykuł dotyczy oceny rozpaczliwych poszukiwań istoty duchowości oraz istoty nowych wartości. Chronologicznie póniejsza produktywność słowa-klucza rynok powiadcza niezmiernie trudny problem wyboru, który okazałby się dla człowieka najbardziej właściwy w całkowicie nowej sytuacji (także ekonomicznej). Poddany analizie semantycznej materiał źródłowy zawiera wiele cennych, acz implicytnych, komunikatów dotyczących nie tylko socjalnego odbioru burzliwych przemian społeczno-politycznych, ale i wpływu owych innowacji na sposób widzenia oraz interpretacji rzeczywistoci.