Karnawałowa koncepcja świata i człowieka w aspekcie aksjologicznym (na materiale wybranych rosyjskich i polskich jednostek frazeologicznych) - Sitarski, Andrzej (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
Autor zwraca uwagę na funkcjonujące we współczesnym języku rosyjskim i polskim frazeologi- zmy, których komponenty leksykalne, łącząc się ze sobą, pozostają w sprzeczności z normami tzw. walencji semantycznej. Frazeologizmy te są echem reguł karnawałowej koncepcji świata na opak, w którym naruszane są wszystkie zasady obowiązujące w świecie. Przytoczony materiał frazeologiczny pozwala stwierdzić, że w całości ma on charakter antropo- centryczny i dotyczy różnych aspektów wartościowania człowieka. Rozpatrywane frazeologizmy to nie tylko przykłady specyficznych innowacji jednostek frazeologicznych, ale przede wszystkim rezultat wiadomego aktu twórczego opartego na zasadach teorii karnawalizacji języka.