Czynnik aksjologiczny w wyrażeniach z komponentem "видеть" / "widzieć". - Słupianek, Daria (Acta Polono-Ruthenica, 2009)
W niniejszym artykule podjęta została kwestia obecnoci pierwiastka wartościującego w realiza- cjach czasowników "видеть" / widzieć w oparciu o materiaół leksykograficzny. Analiza sygnalizuje, że oprócz wartociowania percepcji wzrokowej jako wartości samej w sobie z punktu widzenia ważnych czynnoci życiowych, czasowniki "видеть"/ widzieæ tworzą bazę dla wyrażeń wartościujących w stosunku do innych elementów otaczającej rzeczywistoci, wyraźnie zaznaczając przy tym priorytet percepcji wzrokowej w językowym obrazie świata.