Twórczość i osobowość Mikołaja Gogola oczyma Wasilija Rozanowa - Biełousowa, Wiera (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule rozpatruje się ambiwalentny stosunek W. Rozanowa do twórczości i osobowości M. Gogola. Określa się związek ich twórczości jako przyciąganie przeciwieństw.