Symbolika pieniędzy / bogactwa w ukraińskiej postmodernistycznej prozie: wierność klasycznej tradycji - Betko, Iryna (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
Na podstawie wybranych utworów Jurija Andruchowycza i Jewhenii Kononenko autorka analizuje szereg kontekstów literackich zawierających symbolikę pieniędzy/ bogactwa. Okazuje się, że w wielu przypadkach bohaterowie traktują rozpatrywane symbole w sposób zgodny z kla- syczną tradycją literatury ukraińskiej. Są to dla nich względne wartości, które przeciwstawione zostają wartościom prawdziwym takim jak miłość, przyjań, twórczość etc. Jednak tradycyjna demonizacja fenomenologii pieniędzy/ bogactwa ma charakter raczej ironiczny niż patetyczny.