Obrazowość - "drugi język" filologii - Stepanian-Rumiancewa, Jelena (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule przedstawiono analizę elementów wizualnych obrazów plastycznych, które two- rzą przestrzeń słowną utworów poetyckich. Autorka wysuwa tezę, iż nawiązanie w utworach literackich do obrazów świata zewnętrznego: światła, koloru, perspektywy etc. uzupełnia moty- wacje psychologiczne i estetyczne tych utworów i sprzyja odbiorowi dzieła sztuki jako całocio- wego symbolu.