O zasadach leksykografowania słowa w słownikach ogólnych języka rosyjskiego (na materiale leksyki zoonimicznej) - Kamalova, Alla; Sokolova, Anna (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule omówiono zadania i zasady opisu słowa w słownikach ogólnych języka rosyj- skiego. Szczególną uwagę powięcono zasadzie adekwatności semantycznej opisu znaczenia. Au- torki używają pojęcia adekwatnoci lingwistycznej; adekwatność lingwistyczna rozumiana jest jako opis semantyki słowa uwzględniający stosunki systemowe i epidygmatyczne znaczeń słowa. Materiałem badawczym do analizy zagadnienia adekwatnoci lingwistycznej są nazwy zwierząt.