Główne cechy współczesnego słowotwórstwa - Płotnikova, Larisa (Acta Polono-Ruthenica, 2010)
W artykule przedstawiono cechy współczesnego słowotwórstwa. Analiza procesów słowo- twórstwa w tekstach z gazet oraz dialogach z codziennego życia pozwala na wskazanie głównych trendów innowacji. Tendencja ekonomii języka doprowadziła do gwałtownego wzrostu złożonych nazw, które odzwierciedlają niemal wszystkie dziedziny życia współczesnego. Wród aktywnych metod należy zwrócić uwagę na skrótowce. Aktywne są również procesy tworzenia słów od nazw własnych. Znacznie zwiększyła się liczba okazjonalnych słów, które wykazują indywidualne i twórcze podejście do nazewnictwa.