Niektóre nowe funkcje interakcji w słowiańskiej wspólnocie językowej w XXI wieku - Yudina, Natalia (Acta Polono-Ruthenica, 2012)
W prezentowanym artykule opisano funkcje społeczne języków słowiańskich we współcze- snej sytuacji homogenizacji oraz uniwersalizacji kultury, rozmycia granic kulturowych pod wpły- wem procesów globalizacji. Na materiale współczesnego języka rosyjskiego zostały pokazane procesy językowe uwarunkowane dynamiką społeczeñstwa dzisiejszej Rosji z uwzględnieniem sytuacji w innych krajach słowiańskich. Poruszona została socjolingwistyczna kwestia wyboru językowego.